MUĞLA

Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'ne dahil olan, topraklarının küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi içine giren Ortaca, Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile ünlü ilimizdir.

Muğla hakkında nicesel veriler
Yüzölçümü: 12.851 km²  
İl Merkezi Nüfusu: 62.635 
Toplam İl Nüfusu: 838.324 (2011 yılı) 
İl Trafik No: 48  
İl Telefon Kodu: 252 

Muğla'nın İlçelerİ
Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula, Yatağan'dır.

Coğrafya 

Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan Muğla, kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ile komşu olup, güneyinde Akdeniz, batısında Ege Denizi ile çevrilidir.

Görsel 01 - Muğla Haritası



Toplam uzunluğu 1100 km'yi biraz aşan deniz kıyıları ile Muğla, Ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip ilidir. En büyük ilçesi Fethiye’dir. Muğla ilinde ayrıca iki büyük göl bulunmaktadır. Bunlar, Milas ile Aydın ilinin Söke ilçesi sınırlarının içine de giren  Bafa Gölü ile Köyceğiz ilçesindeki Köyceğiz Gölü'dür. Önemli üç akarsuyu ise Çine Çayı (Yatağan'dan geçerken Yatağan Çayı), Esen Çayı (Seki beldesinden geçerken Seki Çayı) ve Ortaca-Dalaman arasında yer alan ve bu iki ilçe arasında sınır olarak kabul edilen Dalaman Çayı'dır.
Görsel 02 - Muğla Merkez



Endüstri

İlin Yatağan ilçesinde Yatağan Termik Santralı, Yeniköy'de Yeniköy Termik Santralı, Kemerköy'de Kemerköy Termik Santralı vardır. İlin maden yatakları zengindir. Bunların en önemlileri,  Yatağan linyit kömürü ve Fethiye krom yataklarıdır. Bunların yanında Muğla, önemli bir mermercilik merkezidir. İlin ekonomisi,  büyük ölçüde turizm ve tarıma dayalıdır. Ayrıca Dalaman ilçesinde Kağıt Fabrikası (eski adı SEKA, yeni adı MOPAK) bulunmaktadır.

Tarım ve Hayvancılık


Muğla ili tarım ürünlerinin çeşitliliği ile dikkati çeker. Türkiye'de arıcılığın en önemli merkezlerinden biridir. Yörede hem çiçek hem de çam balı üretimi yapılmaktadır.  Marmaris ilçesi çam balı ile ünlüdür. Ortaca, Fethiye, Dalaman ve Dalyan ilçelerinde yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, limon, mandalina, greyfurt) yapılmaktadır. Özellikle Marmaris-Köyceğiz hattına özgü bir diğer ürün, günlük ağacından elde edilen ve eczacılıkta kullanılan sığla yağıdır. Zeytincilik de il genelinde gelişmiştir.

Tarih


Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla, bilinen tarihi boyunca başlangıçta Anadolu'nun yerli halkı Karyalıların, ardından kısmen ve kısa dönemler halinde Mısır, Asur ve İskit işgallerinin, zamanla da özellikle kıyılarda Helenlerin egemenliği altında kalmıştır. Önce Medler, daha sonra Persler Muğla'yı idareleri altında almışlar ve bölgeyi bir satrap aracılığıyla yönetmişlerdir. Büyük İskender'in ordularıyla gelişinde, Muğla bölgesi bir Karya satrapı tarafından yönetilmekte idi.

'Karya' isminin bölgeye M.Ö. 3400 yıllarında gelen kavimlere önderlik etmiş 'Kar' isimli bir komutandan kaynaklandığına ilişkin tezler öne sürülmektedir. Bölge, çağlar boyunca Karya olarak anılmıştır.  Kuzeyde Söke, Aydın, Nazilli’den başlayıp, güneyde Dalaman çayının denize döküldüğü yerde biten Karya bölgesi, kuzeyinde Lidyalıların, güneyinde Likyalıların ve Anadolu içlerinde de Frigyalıların hüküm sürdüğü bölgelere komşu olmuştur.

Muğla ili tarihi kalıntılar açısından son derece zengin olup, sınırları içinde 103 ören yeri bulunmaktadır.

Kültür Sanat 

Karya’nın en önemli mimari yapısı Halikarnassos’taki Mausoleum ya da Halikarnassos Mezar Anıtı’dır. Karya satrabı 2. Mausolos döneminde (MÖ 377-353) krallığın başkenti Mylasa’dan Halikarnassos’a taşınmış, bu durum kentin daha da gelişmesini sağlamıştır. Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri sayılan Mausoleum, MÖ 350’de Mausolos’un eşi ve kızkardeşi II. Artemisia tarafından yaptırılmıştır. Bu anıtın yüksek bir kaide üzerinde yer alması Lykia sanatının etkilerini, üzerindeki mezar anıtı ise, İon düzeninde galerinin etkilerini yansıtır.
Müsgebi (Ortakent-Bodrum), Knidos ve Stratonikeia’da yapılan kazılarda MÖ 15-13. yüzyıllara dayanan Miken çanak çömleklerinin bulunması, bölgenin o tarihlerde Rodos ve Kıbrıs üzerinden Suriye’ye kadar yayılan Miken kültürüyle olan ilişkisine  işaret eder.
Batı Anadolu’yu MÖ 4. yüzyıldan itibaren etkisi altına alan Helen ve Roma uygarlıkları,  Karya kentlerinde büyük ve önemli izler bırakmışlardır. Menteşe Beyliği’nin bıraktığı  izlere ise, bugün Milas yakınlarındaki Beçin kalesinde rastlanabilmektedir.
Muğla; oyun, müzik ve türkü folkloru bakımından çok zengindir. Zeybek havaları, teke  ve kaşık oyunları yaygındır. Teke oyunları Fethiye’de; Zeybek oyunları ise Bodrum, Milas, Köyceğiz ve Muğla’da yaygındır. Kına gecelerinde “Temel devren” adıyla söylenen türküler çok ve meşhurdur. Türkülerde gurbet havaları, Avşar beyleri, uzun yol havaları, semahlar, gemici türküleri, gelin ağlatma ağıtları ve zortlatmalar ağır basar. Bölgenin meşhur oyunları Bilalin Zeybeği, Satı Zeybeği, Ferayi, Bıçak Oyunu, Kalkan Oyunu, Kuruoğlu, Zapbak, Buhurcular Zeybeği, Çıktım Tepe, Gidene Bak Gidene, Demirciler, Eydim Kavak Zeybekleridir.

Mahallî Yemekleri, Kuzu ve oğlak etinden yapılan Püryan Kebabı, Milas’ın Keşkeşi, Bodrum’un Paşa Makarnası ve Saraylısı, Datça’nın Mürdümerik Çorbası ve Harnup Pekmezi meşhurdur. 



Yazı için yararlanılan kaynaklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

  1. Muğla kısaca cennet diyarı 😊 özellikle Akyaka, Bodrum, Fethiye, Dalaman heryeri ayrı güzel şehir gerçekten yazını okuduktan sonra tam bir yaşanacak yer emeklerine sağlık ee birde büryan kebabı gelipte yemek lazım miss ne denir başka 👍👏

    YanıtlaSil
  2. Muğla nın her köşesi bir başka güzel ben bir çok yerine gittim Akyaka, Köyceğiz bunları da ben ekleyeyim tam bir yaşanılacak şehir yemeklerine,zeybek havalarına hiç değinmiyorum 😊

    YanıtlaSil
  3. Güzel olmuş 👏 sağlık Muğla'yı gezmek isterim .

    YanıtlaSil
  4. Bu kadar detayli anlatim ve sonundaki yemek gorsellerinfen sonra gezmek sart oldu geliyorum emegine saglik

    YanıtlaSil
  5. Muğla nin her bir köşesine yazında yer vermen çok iyi olmuş ylomuz düşerse Ege'nin en güzel yeri olan mugla yi gezmek isterim

    YanıtlaSil
  6. Muģlayı ben de çok seviyorum. Ilerde fethiye de yasamak isterim.

    YanıtlaSil
  7. Çok beğendim ellerine sağlık yaşanacak illerden bir tanesi..

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel olmuş. Ellerine sağlık 👏👏👏

    YanıtlaSil
  9. Muğla hakkında her türlü bilgiye ulaşılabilir güzel bir blog hazırlamışsınız tebrik ederim.Elinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Görkem güzel bir tanıtım olmuş. Gitmemiş olsamda sayende gitmiş kadar oldum.

    YanıtlaSil
  11. Muğla'ya bu kadar yakın oturmama rağmen gitmek nasip olmadı hiç.Ama yazını okuduktan sonra gezip görmeyi çok istiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Muğlayı tanıtan güzel bir yazı olmuş.. Yazından sonra gezip görmeyi çok isterim. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Fethiye ve Datça ya gitmiştim yeniden hatırladım tek Marmaris aklımda hayran olduğum yerlere çok yakınsın ve çok güzel ele almışsın emeğine sağlık ;)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder